Açıklama
Acılı Uşak Tarhanasını Özel Kılan Etkenler Nelerdir?
Tarhanayı değerli yapan başlıca kriter doğru koşullarda fermente olmasıdır. Uşak, Türkiye’de bu koşulları sağlayan tek yerdir. Bu nedenle Uşak tarhanası çok meşhur ve doğru yöntemlerle elde edilen bir mamuldür.
Kadim zamanlar dendiğinde her birimiz farklı farklı zamanları anarız. Kadim zamanlardan gelen masallar, alışkanlıklar, hikayeler veya lezzetlerle karşılaşınca da şaşkınlığımıza engel olamayız. İşte uşak tarhanası acılı da bizi şaşırtan bu kadim lezzetlerden bir tanesi.
Uşak’ın mevsimsel ve iklimsel koşulları, tarhananın fermantasyonunun daha düşük sıcaklıkta ve daha uzun sürede gerçekleşmesine imkan sağlar. Uzun sürede fermente olan tarhanada yararlı mikroorganizma çeşitliliği artar. Bunun sonucunda doğru, besleyici ve son derece lezzetli Uşak tarhanası elde edilir. Uşak tarhanasının bir diğer özelliği ise içinde kullanılan biberin daha yoğun olmasıdır.
Hatice Teyze de tarhana için en doğru adres olan Uşak’ta tarhana üretimi gerçekleştirmektedir.
Hatice Teyze Acılı Uşak Tarhanası Nasıl Elde Edilir?
Hatice Teyze acılı uşak tarhanası hazırlanırken doğal kese yoğurdu, tarhana otu, un, kırmızı biber, yeşil biber ve soğan ufak parçalara ayrılır ve bir kap içerisinde alınır. Elde edilen harç güzelce ovulur ve hamur haline getirilir. Hazır hale gelen hamur harcının üstü temiz bir bezle kapatılır. Hamurun mayalanması için en az 1 hafta beklenir bu sayede içindeki tüm malzemeler birbiri ile özdeşerek iç içe geçer. Kabaran ve bekletilen hamur Uşak’ın ikliminde temiz bir bez ya da yörük dokumasına parçalara halinde serilerek kurumaya bırakılır. Gölgede kurutulan hamur parçaları en son ellerle toz haline getirilir ve paketlenerek sofralarınızda yerini almak için hazır hale getirilir.
Acılı Uşak Tarhanasını Besleyici ve Şifa Kaynağı Yapan Malzemeler Nelerdir?
Doğa bizler için gerekli her şeyi bünyesinde bulundurur. Problem şudur ki biz doğadan uzak kalarak kendimizi mahrum bırakıyoruz. Hatice Teyze doğal ürünleriyle kendi kendinizin hekimi olabilirsiniz. Örneğin tarhanayı ele alırsak, bünyesindeki sebze ve otların içinde bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini bulundurur. Aynı zamanda, tarhanada bulunan biberler, soğan ve diğer tüm malzemeler bol miktar fosfor, iyot, silis ve kükürt içerir. Tüm bu malzemeler tarhanayı şifa kaynağı yapıyor.
Acılı Uşak Tarhanası Doğru Şekilde Nasıl Pişirilir?
Atalarımızdan bizlere miras bırakılmış en besleyici yemeklerden biri olan uşak tarhanası acılı pişirilmeye başlamadan önce tencere içinde ılık suyla ıslatılarak 1 saat bekletilir. İyice ıslanan ve yumuşayan tarhana kendini salar ve topaklanmadan pişmeye uygun hale gelir. Tencereye ek miktar ılık su alınır ve sürekli karıştırarak tarhana pişirilir. Tarhanayı yüksek ateşte değil orta ateşte pişirmenizi öneririz. Çorbaya ekstra bir tat katmak için bir tavada tereyağı kızdırabilir içerisine isteğe bağlı olarak salça ve baharat ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız sosu en son kaynayan çorbanın üzerine döküp afiyetle yiyebilirsiniz.
Hatice Teyze Tarhanasının Doğallığı ve Fiyatı
Hatice Teyze’nin bizler için hazırladığı diğer tüm besinler gibi uşak ev tarhanası da tamamen doğaldır. Tarhananın içinde yer alan her biri ürünün üretimi Hatice Teyze’nin tüm Türkiye’de bulunan 14 farklı atölyesinde gerçekleştirilir. Geleneksel yöntemlerin son teknoloji ile buluştuğu bu atölyelerde her bir aşama alanında uzman mühendisler tarafından denetlenir. Tüm bu süreçte harcanan emeğin sonucunda tamamen doğal ve kaliteli ürünler hak ettiği fiyatlarla satışa sunulur. Miktar: 500 gr.